Saturday, June 19, 2010

Terengganu Juara Haktrik Bola SUKMA Ke 13

PERSEFAHAMAN MANTAP PUNCA TERENGGANU MENANGTerengganu tidak menjangka dapat menewaskan Selangor 1-0 dalam perlawanan akhir bola sepak Sukan Malaysia XIII Melaka 2010 semalam untuk mengekalkan pingat emas acara bola sepak yang dimenangi di tempat sendiri pada 2008. Jurulatihnya, Khalid Mohd. Dahan berkata, kejayaan itu berpunca daripada kerjasama sepasukan yang beraksi sepanjang 90 minit babak berlangsung.

``Kerjasama dan persefahaman yang diberikan itu menjadi faktor utama kita dapat menewaskan Selangor dan meraih emas buat kali ketiga berturut-turut.

``Ini adalah kemenangan paling bermakna bukan sahaja buat skuad bola sepak Terengganu tetapi juga untuk rakyat Terengganu,'' katanya.

Jaringan tunggal Rosli Muda pada minit ke-23 sudah cukup memberi kemenangan mutlak Terengganu mengekalkan pingat emas acara bola sepak sejak memenanginya pada temasya 2006 dan 2008.

Sementara itu, Pengurus Selangor, Datuk Hamidin Mohd. Amin berkata, tuah tidak memihak kepada skuadnya walaupun mempunyai beberapa peluang untuk mencipta gol khususnya pada babak kedua.Menurutnya, beliau akur apabila melihat anak buahnya akur dengan kehebatan Terengganu yang bijak mencuri peluang untuk mencipta jaringan menerusi Rosli Muda pada babak pertama. ``Berbanding Selangor, ada sahaja halangan seperti palang dan tiang gol menjadi penghalang.

Banyak peluang dicipta tetapi usaha untuk mendapat jaringan gol penyamaan tidak menjadi kenyataan,'' katanya. Buat Hamidin, beliau akur dan mengakui akan kehebatan lawan yang menggabungkan pemain skuad Liga Super Terengganu dan T.Team untuk meraih kemenangan ketiga berturut-turut.

``Kekalahan ini cukup mengecewakan tetapi sudah menjadi adat pertandingan ada kalah dan menang. Cuma Selangor tidak bernasib baik untuk bergelar juara Sukma,'' katanya.

Buat Selangor perjuangan dalam temasya yang akan diadakan dua tahun lagi akan diteruskan dan tidak rela lagi buruan emas sudah berakhir.


No comments:

Post a Comment