Thursday, May 3, 2012

Tiada Tuah

KETIKA pelancaran pasukan pada awal musim, Ismail Zakaria hanya meletakkan sasaran membawa Sime Darby ke peringkat saingan tertinggi Liga Malaysia dalam tempoh lima tahun. 

Namun kelmarin, sejarah baru tercatat apabila kelab Liga Perdana itu muncul kelab pertama melangkah kaki ke final Piala FA selepas mengetepikan cabaran daripada juara bertahan, Terengganu dengan kemenangan agregat 2-1. Kejayaan itu mencetus semangat baru buat pengendalinya, Ismail memburu tempat ke saingan lebih tinggi - Piala AFC - dengan menjuarai Piala FA. Lawan yang menanti di final pada 19 Mei nanti ialah juara Liga Super, Kelantan.

“Sudah sampai di sini (final), kami mahu mencatat sejarah menjadi kelab pertama menjuarai Piala FA pula,” kata Ismail selepas perlawanan separuh akhir kedua di Stadium Selayang yang berakhir dengan keputusan seri 0-0. 

“Saya sedar, bertemu pasukan besar seperti Terengganu memerlukan pendekatan taktikal teliti dan saya puji pemain kerana mengekalkan disiplin serta melaksanakan semua arahan dengan baik. 

“Walaupun tidak mempunyai pemain kebangsaan, semangat juang dan karakter pemain muda ini cukup tinggi membawa Sime Darby ke pentas final dan bagi saya itu faktor utama kejayaan malam ini (kelmarin). 
“Saya harap kejayaan ini akan mencetus semangat lebih tinggi buat pasukan merakam kejayaan dalam saingan Liga Perdana sekali gus merebut tempat ke Liga Super musim depan.” Dalam laluan ke final, Sime Darby menyingkirkan Sabah, USM FC, Johor FC dan Terengganu. 

Dua tonggak import Sime Darby, Leandro Teofilo dari Brazil dan Patrick Wleh (Liberia) menjadi kunci kejayaan skuad Ismail mengharungi rintangan getir separuh akhir, tetapi sumbangan pemain tempatan juga tidak boleh diketepikan

No comments:

Post a Comment