Wednesday, October 24, 2012

Butler Maseh Coach Terengganu?

KONTROVERSI Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT) dan Peter Butler semakin panas apabila jurulatih itu menyifatkan PBSNT sepatutnya tidak boleh melantik ketua jurulatih baru kerana beliau masih sah memegang jawatan itu.

Pandangan itu dibuat Butler berdasarkan kepada keputusan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) yang membatalkan hukuman penggantungan dan denda dikenakan PBSNT terhadapnya, Khamis lalu.

Pada hari sama, PBSNT melantik bekas jurulatih Felda United, E Elavarasan sebagai pengendali skuad berkenaan.

“Sepatutnya PBSNT perlu berunding terlebih dulu dalam menentukan status saya dalam pasukan sebelum ketua jurulatih baru dilantik.


“Sebelum ini, saya ada terbaca laporan akhbar mengenai kenyataan Presiden PBSNT, Datuk Che Mat Jusoh mengenai pelantikan saya sebagai pengarah kejurulatihan dan bukannya ketua jurulatih.

“Kenyataan itu tidak benar kerana saya ada surat pelantikan sebagai ketua jurulatih daripada PBSNT dan tidak ada pun perkataan pengarah kejurulatihan dinyatakan dalam surat itu,” katanya ketika dihubungi di Manchester, England, semalam.

Butler yang pulang ke England untuk membantu keluarganya berpindah rumah berkata, beliau kini tertanya-tanya mengenai tindakan bakal diambil PBSNT susulan keputusan FAM itu.

“Agak menarik apa yang berlaku sekarang dan ingin tahu apa kedudukan saya.

“Saya akan menurut segala arahan dan keputusan yang dibuat Jawatankuasa Tatatertib FAM walaupun pada pandangan saya, PBSNT sudah tentu tidak mahu menerima saya kembali,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Presiden PBSNT, Shaikh Ahmad Tajuddin Shaikh Yusof berkata, pihaknya masih menanti surat rasmi FAM mengenai keputusan Jawatankuasa Tatatertib itu dan akan menelitinya terlebih dulu sebelum membuat keputusan.

“Kami tahu hukuman kami ke atas Butler diputuskan sebagai tidak sah oleh FAM dan begitu juga dengan kontraknya yang dikatakan masih sah.

“Namun kami masih belum boleh mengambil apa-apa tindakan sehinggalah kami menerima surat rasmi daripada FAM mengenai perkara ini,” katanya.

No comments:

Post a Comment